Dumitru TARABUTA

Date despre consilier

Partid: PSD

Mandat: 2016 – 2020

Program audiente: prima joi a lunii 17:00 – 18:30, sediul org municipale PSD ,la ITC, intr B

Contact: 0730 126 924, dumitru.tarabuta@brasovcity.ro

 

Interviu

  1. Cine sunteti dumneavostra? V-ati dorit dintotdeauna sa va implicati in politica?

Ma numesc Tarabuta Dumitru locuiesc in Brasov din anul 1978 , fac de 20 de ani politica si doar in PSD.

  1. La al catelea mandat sunteti in Consiliul Local Brasov?

In Consiliul Local Brasov sunt la primul mandat.

  1. Ce proiect pe care doreati doriti să-l susțineți v-a determinat să candidați pentru funcția de consilier local?

Din  prisma meseriei mele, proiectul care ma intereseaza este cel de securitatea si siguranta cetatenilor, a copiilor, a mamelor, a bunicilor.  Pentru aceasta am propus montarea de camere video de supraveghere in parcuri, perimetrul exterior al institutiilor publice, institutii de invatamant.

De asemenea, mi-am propus sa reprezint cartierele orasului, in special cartierele marginase care au problem mai maricum ar fi cu iluminatul, asfaltarea, ridicatul gunoaielor , caini fara stapan,  etc.

  1. Care a fost platforma politică a partidului dvs. la alegerile din 2016? Care sunt proiectele locale pe care sunteți mândru să le fi susținut, chiar dacă nu au avut succes, în plen?

Platforma partidului pe plan local au fost probleme sociale, economice si dezvoltare infrastructura. In 2016 nu era apa calda in Brasov ( cei care erau racordati la sistemul centralizat), fostul Consiliu Local nu si-a asumat raspunderea de a vota proiectele pentru continuitatea apei calde in Brasov, cetatenii nu toti isi permiteau sa monteze centrale termice sau chiar la unele imobile (camine de nefamilisti de exemplu) nu puteau fi montate astfel de centrale. Am luptat pentru a putea reda cetateanului decenta si confortul necesar intr-un oras ca Brasov.

Eu am sustinut in jur de 6-7 interpelari pana la jumatatea anului 2017 dintre care putem aminti;

Din zona Tarlungeni spre Astra ne aglomereaza carutele care vin cu cetateni care strang materiale reciclabile de la containere, fac intreceri cu carutele prin cartier printre masini carute care sunt conduse foarte des de catre copiii acestora, fapt care poate produce accidente si nimeni nu raspunde. Pentru aceasta am avut o interpelare in plen tratata cu indiferenta din partea administratiei, am adus si filmari care arata ca in oras accesul cu atilaje este interzis. Chiar am fost luat si de presa in batjocura ca as avea ceva cu cetatenii de etnie roma. Eu nu m-am legat de etnia acestor cetateni ci de disconfortul pe care acestia il creaza. Solicitarea a constat in amplasarea unei masini de Politie Locala in intervalul orar 5.00 – 8.00 sau 9.00 dimineata si catre salubritate sa ridice gunoaiele. Nu am avut un sprijin, sper ca fiind in comisia de ordine publica sa reusesc sa am o influenta in a diminua fenomenul.

O alta problema in zona Uzina 2 este cea a cladirilor incepute pentru reparatii si lasate in paragina. Acestea sunt focar de infectie, loc de adapostire a oamenilor strazii si mizerie. Concret este vorba de fosta cantina de la Uzina 2 care este in paragina iar administratia primariei nu ia nici o masura.

De asemenea avem o problema cu cainii fara stapan care nu se strang din zonele limitrofe ale orasului. Sunt adusi din afara orasului, sunt foarte multi si reprezinta un pericol pentru oamenii care circula seara,cat si  pentru copii.

Un proiect mai vechi, preluat  de la fostul consilier local dl. Liviu Lupu- este traversarea pod subteran/ suprateran pentru accesul la cele doua cimitire dinspre zona Astra peste calea ferata unde trebuie facut un pasaj care sa fie si ingrijit, iluminat si verificat.

O alta preocupare este cea privind siguranta cetateanului in locurile de joaca. Sunt multi tineri care merg seara si distrug mobilierul, perturba linistea, iar cetatenii din zona fac cerere pentru a renunta la aceste locuri de joaca. De aceea am propus un proiect in colaborare cu politia pentru montarea unor camere de supraveghere, cu operatori, dispeceri la fiecare sectie de politie din cartier,  iar echipajul de politie sa fie trimis acolo unde sunt probleme. Se eficientizeaza astfel si serviciul de monitorizare si patrulare a echipelor de interventie ale politiei.

Alta problema reclamata de cetateni este ca in municipiul Brasov iluminatul cu ocazia sarbatorilor de iarna se face numai in centrul orasului. Nu numai centrul reprezinta orasul Brasov. Alte orase poate mai mici decat Brasovul, si ca putere financiara, sunt iluminate de la intrare pana la iesirea din oras. Am propus strazile principale, bulevardele, cartierele principale sa fie iluminate. A fost o tentativa acum vreo 4, 5 ani sa puna cate un pom de Craciun in fiecare cartier, acum s-a renuntat si la aceasta initiativa. Nu s-a luat in considerare cu toate ca la sfarsitul fiecarui an raman miloane de euro necheltuiti. In buget se propune o anumita suma, noi fiind in opozitie nu avem un acces extraordinar la documente. Documentatia pentru buget este foarte ampla, dar nu se pot deslusi care sunt proiectele care stau in spatele acelor linii bugetare, care sunt termenele etc.

Mai am promisiuni din partea aparatului Primariei ca in zona Uzinei 2, unde chiar si in anul 2017 este neasfaltata o parte de trotuar care este cu gropi iar zona in care se afla dispensarul zonal este neasfaltat.

S-au realizat acele placute cu strazile, o treaba foarte buna, dar sunt incomplete daca nu s-a atasat si numarul. Tablitele vechi sunt deteriorate, au fost revopsite, unii isi fac singuri fara a respecta un format standard. Am propus, si aici mi-a dat dreptate si primarul, si se va discuta cu Comprestul pentru a inventaria numerele blocurilor, dar toate raman doar la nivel de promisiune.

De asemenea pe noi ne intereseaza fluidizarea traficului. si niciodata nu am blocat astfel de initiative. Zona Tractorul – se discuta un proiect cu CFR, peste gara undeva de a face un pod care sa iasa dincolo de Tractorul.

A fost sedinta pe tema constructiilor haotice si sustinem idea de a reglementa aceste probleme, de a reglementa proprietatea drumului public care trebuie donat primariei, locurilor de joaca pentru copii, gradinite, dispensar, locuri de parcare. Construiesti un cartier, trebuie sa te gandesti la toate.

 

  1. Este activitatea de consilier local ceea ce va asteptati sa fie?

Nu este chiar ceea ce m-am asteptat inainte de a intra in CL, pentru ca munca este foarte multa, toata lumea se astepata de la un consilier ca imediat dupa ce a participat la o sedinta ca problema sesizata sa fie rezolvata imediat, procedurile sunt greoaie, iar aparatul primariei se misca foarte greu si nu vor sa-si asume raspunderea.

Cat timp alocati activitatii de consilier local?

Cam 20% pe luna din timpul unei zile, cam 20% din 12 ore, aproximativ 3 ore.

  1. Cum decurge o sedintă a unei comisii de specialitate? Aveți posibilitatea de a analiza documentele înainte?

Da, ne anunta, dar problema e ca nu toate proiectele sunt gata cu 5 zile inainte conform legii. In mod normal le descarcam de pe internet, dar se intampla ca unele proiecte sa apara chiar in ultima zi, ceea nu e corect, ca trebuie studiat. Chiar daca este in binele comunitatii trebuie sa il studiez din punct de vedere legal.

In rest le studiem, chemam persoana responsabila din aparatul administrativ pentru a detalia proiectul si raspunde intrebarilor, chiar daca suntem din opozitie. Problema e ca atunci cand esti din opozitie, mai greu ajunge un proiect pe ordinea de zi. Se blocheaza in aparatul administrativ.

De exemplu, o situatie cu marirea pretului la gunoi, la sedinta de comisie juridica toti 5 am fost de acord ca acel pret nu este justificat sa il plateasca doar cetateanul (3 lei in plus)- de la 9 la 12 lei. I-am chemat pe cei de la Comprest , atat comisia juridica,  cat si cea economica am solicitat justificarea acestui pret. Daca este taxa de poluare, rampa de gunoi este un poluator, transportatorul un poluator si cetateanul altul, asadar cei trei lei ar trebui impartiti in mod egal. In comisii am cazut de accord ca a doua zi ar trebui acel proiect sa il rediscutam si sa nu il bagam pe ordinea de zi, sa ne aduca justificari, iar in sedinta de plen ne-am trezit ca este supus aprobarii. Noi din opozitie nu l-am votat, insa coalitia majoritara l-a aprobat. Avizul comisiei este consultativ, doar cel al secretarului Primariei(de legalitate) este obligatoriu. Acum aceasta lege nu se mai aplica si facem demersuri sa se revina la pretul vechi.

  1. Comunicati des cu cetățenii, alții decât membrii ai partidului? Aveți des întâlniri cu simpatizanții dvs.?

Comunic zilnic prin natura serviciului si dupa-amiaza dupa terminarea serviciului, intrucat locuiesca intr-o zona marginasa cu multe blocuri. Eu sunt arondat pe zona Astra si discut cu Asociatiile de Proprietari si cu cetatenii in parcuri, nu sunt intalniri anume organizate pentru asa ceva. La birourile de cartier vara nu prea vine lumea.

8. Ce asteptări au cetățenii de la dumneavoastră?

Unii nu au asteptari mari- parc, curatenie, sa fie iarba tunsa, iar altii au asteptari absurde de rezolvare a problemelor de condominium. De la mine ca si consilier au asteptarea sa sustin rezolvarea unor probleme reale. De la administratie (primarie) au asteptari mai mari: aeroportul, autostrada. Acestea nu tin de noi dar le putem transmite parlamentarilor PSD, numai ca sunt niste proceduri foarte greoaie.

9 Cum se transmit aceste probleme locale catre administratia centrala?

Noi in fiecare vineri avem sedinte ale Biroului Permanent in care comunicam problemele cetatenilor pentru adminsitratia centrala.

Am discutat si problemaTectron. Nu PSD a blocat rezolvarea acestei probleme. PNL a avut majoritate si in CL anterior. NU si-au facut treaba la timp si au pierdut licenta. Organigrama este foarte incarcata: 8-9 persoane la Resurse umane. Foarte mult. 70 de angajati TESA la 200 de oameni este foarte mult.

Daca esti in opozitie poti sa nu fi de acord sau sa vezi altfel un proiect. Nu se ia in considerare, doar se consemneaza in procesul verbal, se supune repede la vot. Nu ai cum sa obtii informatia ca sa le spui ca nu este asa si daca ai spune tot asa repede s-ar vota.

 

  1. Ce ati modifica dacă ați putea în relația dintre Consiliul Local și Primăria Brașov?

Nu vad bine subordonarea Consiliului Local Primariei, pentru ca Presedintele CL este din acelasi partid cu primarul. De exemplu era o doamna care organiza diverse targuri in oras, iar Primaria doar vreo doua activitati, desi agreasem ca Primaria este cea care organizeaza. Daca liderul de grup, Popa Razvan a sesizat acest lucru, Primarul a decis scoaterea de pe ordinea de zi. Nu e normal asa. Trebuia sa dezbatem proiectul si noi sa decidem daca se scoate de pe ordinea de zi. De asemenea, in sedinta de comisii, Primarul participa si daca e o problema la orice punct spune sa scoatem proiectul de pe ordinea de zi.

Relatia dintre consilieri si Primarie este buna, dar nu obtinem informatii. Eu am avut o divergenta sa depun o interpelare si am urmat calea oficiala prin CIC. Nu am vrut sa spun ca sunt consilier si m-au plimbat la 5 ghisee si la ultimul am ridicat tonul ca nu mi se pare normal cand vreau sa depun o interpelare ca si consilier local sa fiu plimbat asa daramite daca vine un cetatean care nu stie sa umble. Au fost repercursiuni la partid. L-au chemat pe liderul de grup ca am facut scandal si a trebuit sa explic situatia. Sunt multi in Primarie care plimba cate o hartie de ici colo. Fiecare partid care vine isi mai aduce 2-3 oameni de-ai lor si administratia si cea locala si cea centrala sunt ineficiente.

  1. Considerati oportun un program de internship politic pe lângă Consiliul Local? (Să aveți un intern la dispoziție cu care să comunicați și care să vă ajute în comunicarea cu alegătorii și în activitatea dvs. de consilier local? )

Da ar fi util sa culeaga informatii, probleme. Sa vina si consilieri locali si oameni din administratie. Voluntar, care sa-si doreasca el, nu sa fie impins de la spate. Trebuie sa isi inteleaga rolul. Ar fi bine sa fie cineva care stie un anumit domeniu, sa aiba realitatea, deoarece nu avem cunostinte pe toate domeniile.

12 Ar fi si timp si pentru consultari cu specialist in domeniu daca proiectele le primiti cu 5 zile inainte?

Consultarile trebuie sa fie scurte.

13 Cum ar putea sa vina sa discute cu consilierul?

La sedintele de comisii, sau la sediile de cartier ale consilierilor. Noi la partid cu o seara inainte de sedinta de comisii discutam toate punctele.

  1. Ati fi dispus să participați la ore de educație civică în școli de tipul: 5 minute pentru democrație?

In functie de programul zilnic pe care il am, acestea ar trebui stabilite dinainte. In scoli, multi copii nu sunt interesati de acest subiect.

  1. Credeti ca aveti nevoie de instruire pentru comunicare pe social media sau comunicare live TV?

Eu folosesc internetul si calculatorul ca si canal de comunicare, chiar daca generatia mea nu a crescut cu asa ceva. Le invatam din mers. Folosesc toate canalele de comunicare. Primaria trimite proiectele si toate comunicarile pe internet, prin mail,

  1. Ce asteptari aveti de la această colaborare? (colaborare ONG-Consilier Local)

Sincer, discutia a fost placuta, dar nu vad ce veti rezolva si daca veti putea rezolva ceva. Ca dumneavoastra veti fi in spatele meu nu ma deranjeaza, intrucat atat proiectele cat si hotararile consiliului local sunt publice si trebuie cunoscute de catre toti cetatenii orasului. Numele proiectului a indus in eroare. „Adoptat” nu este cel mai bun termen.

Pe mine nu ma deranjeaza deloc pentru ca sunt un om deschis, ce am avut de spus am spus, nu mi-e teama ca deranjez pe cineva.

 

 

 

 

Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2023 Adopta un consilier
top