Iulian MARA

Date despre consilier

Partid: PNL

Mandat: 2016 – 2020

Program audiente: prima luni a lunii 16:00 – 19:00, Str. LC Babeș nr. 15, Bl. 20, c AP 2

Contact: iulian.mara@brasovcity.ro

 

Interviu

Coralia P.: As vrea sa incepem cu putina istorie. As vrea sa stiu cum ati ajuns sa faceti politica si de cand.
Mara Iulian: In ’96 m-am hotara sa ma inscriu intr-un partid de opozitie pentru ca asa era starea lucrurilor oarecum, mi se parea oarecum nedrept ce se intampla la nivel national si ajunsesem sa fiu sufocat de diverse aspecte car ie ca cetatean nu imi conveneau si atunci am decis sa ma inscriu intr-un partid in primul rand pentru a ma simti mai bine eu cu mine. Am avut de optat intre PNTCD si PNL. M-am nscris in PNL.
CP: Cati ani aveati?
MI: In ’96 aveam 23 de ani. M-am inscris atunci in PNL si activez in continuare tot in PNL.
CP: De cand sunteti consilier?
MI: Consilier sunt din 2012, deci actualul este al doilea mandat.
CP: Din ’96 pana in 2012 ati mai avut functii publice?
MI: Am mai avut o functie la Protectia Consumatorului Brasov. A fost o perioada intre 2006 si 2010 cand am lucrat acolo. In 2010 am plecat datorita unor schimbari in organigrama… si am decis sa plec si am revenit in viata economica privata. Ca si profesie sunt inginer. Am absolvit in ’96 inginerie economica, TCM-ul din brasov, la sectia Inginerie Economica.
CP: La Consiliul Local cu ati ajuns sa candidati?
MI: Mi-am dorit sa candidez initial la Consiliul Judetean. Am candidat initial in 2008. conjunctura a facut sa nu reusesc. Atunci am fost si pe lista de consiliu judetean si local. Ma bucuram si de o oarecare notorietate in randul cetatenilor pentru ca am ocupat in perioada respectiva acea functie la Protectia Consumatorului si dupa cum stiti este o functie care confera vizibilitate si notorietate. Am canditat si pe lista de consiliu local si judetean, dar datorita unei conjuncturi nefavorabile nu am reusit sa intru in exercitarea functiei respective.
CP: Adica nu v-ati incadrat pe locurile eligibile de pe lista?
MI: La consiliul judetean, desi eram ultimul pe lista intrat la momentul respectiv, am renuntat urmand ca ulterios sa ma focusez pe consiliul local. Acolo lucrurile au stat intr-un anumit fel insa conjunctura nu a fost favorabila, din mai multe puncte de vedere, nu doar din afara partidului, si la momuntul respectiv am fost in situatia in care nu am mai intrat in exercitarea mandatului. Ca atare prima candidatura mai normala a fost in 2012.
CP: Ce va doreati sa faceti ca si consilier local inainte de a obtine functia? Aveati niste proiecte clare sau voiati pur si simplu sa faceti un bine general?
MI: Pe de o parte iti propui sa participi la modul general la deciziile privind orasul si comunitatea si asa mai departe. sunt si unele chestiuni pe care mi le-am propus in particular pe anumite zone si pe anumite chestiuni de interes dat fiinda sunt mai mult concentrat pe zona astra ca si activitate administrativa. Asta e strict o chestiune interna in cadrul partidului pe care o avem ca si atentie in plus fata de calitatea oficiala de consilier pe care o avem in cadrul consiliului local. Deci in cadrul PNL avem acest mod de organizare prin care consilierii local din cadrul PNL avem in atentie cate o zona din municipiu a.i. sa existe o eficienta mai mare. Zona aceasta este mai cunoscuta [consilierului] de regula fiind zona in care locuiesti sau activezi, a.i. sa poti sa-ti indrepti mai eficient atentia asupra problemelor.
CP: Inteleg asta. Sunt suprinsa ca este la nivelul partidului si nu la nivelul consiliului.
MI: Pai nu exista o zonare la nivelul consiliului, dat fiind faptul ca legea administratiei publice locale nu presupune o astfel de chestiune. Asta ar fi echivalentul unor alegeri uninominale, ceva asemanator cu niste colegii.
CP: Nu, nu ma gandeam ca colegii. Ma gandeam ca dupa aceea [dupa investire] fiind atat de multi consilier exista posibilitatea de a acoperi o zona mai mare altfel banuiesc ca sunt si zone neacoperita sau partial acoperite cum ar fi cele care se construiesc acum mai noi in Brasov. In tractorul se constrieste mult si banuiesc ca este cineva care acopera [zona]. Dar mai sunt zone unde se construiesc case, sporadic, si acolo s-ar putea sa fie mai putin acoperit.
MI: Ca sa va raspund, ca si exercitare oficiala si reala a calitatii de consilier local, activitatea se indreapta catre toate zonele si aspectele municipiului Brasov. Chestiunea de care va spuneam este strict n mod de organizare intern in cadrul PNL, din care fac parte, astefl incat sa ne eficientizam activitatea pe problemele comunitatii, dar fiecare dintre consilieri pe zonele care ne sunt mai familiare. Nu inseamna neaparat ca ceea ce se intampla ca si activitate a mea personal in cadrul consiliului local are legatura cu zona Astra.
CP. Am inteles. Pornisem de la proiecte pe care le aveati inainte de a deveni consilier.
MI: Nu am avut ceva particular ca si proiect. Cel putin in ultima perioada mi-am propus, si asta la nivel politic in cadrul partidului promovarea unor proiecte care, de exemplu, in zona Astra, ar fi referitor la amenajarea mai buna a parcului Somesul/Berzei/Calea Bucuresti si acolo in mod normal ar trebui sa existe, ar fi bine sa existe niste toalete publice.
CP: I se va schimba tema? Acum este pentru pensionari.
MI: Nu neaparat e numai pentru pensionari. Acolo esti si loc de joaca; e o zona de relaxare. Numai ca acolo s-ar impune, ca am considerat eu, existenta unei toalete publice. Acolo a mai fost si a ajuns sa fie vandalizata. A ajuns sa fie utilizata intr-un mod care pana la urma a dus la desfiintarea ei.
CP: Si cum poate fi facut sa nu mi fie vandalizata?
MI: Pai se pare ca exista niste modele de astfel de toaletepublice care au fost se pare utilizate si montate cu succes in Bucuresti si in Cluj, e posibil si in alte locuri.
CP: Este un fel de Cabina?
MI: Un fel de cabina, da si se inchide, si contra unei sume modice, 1 lei si ceva, 1.50 lei, nu mai stiu cat, se poate utiliza. Totul este din inox astfel incat poate fi curatata. Asta este una. Dupa aia e vorba de partea de circulatie. Acolo pe calea Bucuresti chiar asta era o alta chestiune privind semaforizarea din zona pentruca stiti povestea cu accidentele care s-au mai intamplat de-a lungul timpului pe trecerile de pietoni si ca atare acolo ne-am propus si s-a si realizat aceasta semaforizare, sau semnalizare suplimentara prin sisteme optice a zonei respective de pe calea bucuresti. Vorbesc aici de semaforizarea de la Somesul si de o atentionare suplimentare, desi acolo cred in continuare ca ar fi benefic un sistem asemanator de semafor cu buton, putin mai sus catre Elvila, daca stiti unde e.
CP: Da, unde s-a intamplat accidentul cu fata. Daca nu ma insel, accidentul a fost noaptea si pe ploaie.
MI: Posibil. Oricum era iarna, ianuarie sau februarie. E posibil ca vizibilitatea sa fi fost redusa.
CP: Si eu conduc si pot sa va spun ca am mari dificultati in a vedea noaptea oamenii care stau pe trotuar si asteapta, si se asigura. Si am observat in Cristian niste treceri de pietoni iliminate cu altfel de lumina decat cele care sunt normal pe strada. Lumina cred ca este led, si orientat si vezi foarte bine toata trecerea. Parca ar fi o bucatica din rai, asa e lumina acolo. Si nu numai ca vezi foarte bine trecerea, dar vezi oamenii pe trecere. Lumina este aproape ca ziua.
MI: Da, ar fi de dorit asa ceva si din cate eu chiar este un proiect si este in atentia primariei, a executivului.
CP: Cred ca vizibilitatea conteaza foarte mult. Si apoi responsabilizarea oamenilor. Ar trebui sa fie mai atenti. Cu noile amenzi poate vor fi mai responsabili cu viteza.
MI: E vorba in primul rand de bunul simt al multora dintre cei care conduc si in al doilea rand poate si de capacitatea de discernamant ca atuci cand vezi ca s-au oprit pe doua dintre cele trei benzi pe sens, doua masini si asteapta la trecerea de pietoni atunci tu fiind venit pe banda a treia sa nu opresti si sa treci inainte fara nici un fel de logica si fara nici un fel de… nici nu stiu… de retinere. Inseamna ca undeva ai o problema. Adica ai o problema de perceptie a realitatii.
CP: Dintre toate proiectele pe care le-ati sustinut ca si consilier, care e favoritul.
MI: E greu sa va spun.
CP: Puteti sa spuneti mai multe daca nu va puteti hotari.
MI: Da, multumesc. Nu e asta problema. Eu va spun ca au fost multe situatii si una dintre cele mai mari batai de cap si pentru care am alocat mlta energie si timp a fost problema incalzirii din municipiu. Problema TetKron. In sfarsit, in momentul de fata, cel putin partial, intr-o oarecare masura, este rezolvata. Este o situatie care ne-a solicitat multa energie si batai de cap la momentul respectiv. Asta nu e un proiect neaparat pozitiv. Pozitiv este ca pana la urma s-a terminat oarecum cu bine, nefiind o chestiune palpabila cu care sa te mandresti ca ai participat.
CP: Sunt perioade mai incarcate?
MI: Da, sunt perioade mai incarcate si de exemplu in perioada din iarna trecuta, legata de termoficare. Si nu numai iarna trecuta. Incepand cu o iarna inainte am avut multe sedinte, cateodata de 2-3 ori pe saptamana la TetKron, sedinte pe care pana la urma le-am desfasurat tot ca si urmare a calitatii de consilier local ca sa rezolvam lucrurile respective. Mai este o activitate pe care o avem prin legea invatamantului tot determinata de calitatea de consilier local si tot ne-remunerata in cadrum consiliilor de administratie ale unitatilor de invatamant. Eu chiar ieri mi-am notat chestiunea asta, intamplarea face ca chiar o am la indemana. Eu sunt in ….13 unitati de invataman ca si consilier local in consiliul de administratie. Chestiune care solicita timp si este dupa cum va spuneam tot o activitate derivata din calitatea de consilier local, fara sa fie platita, la fel ca si activitatea pe care am mai avut-o, de care va spuneam, pentru TetKron, legata de RAT. Deci sunt diverse activitati si analize pe care le facem. In momentu de fata de exemplu imi vine in minte si participarea la unele de sedinta de analiza si negociere privind un credit la BERD pe care il va face RAT pentr achizitionarea unor masini. Si asta dat fiind faptul ca sunt membru al comisiei economice, buget, din consiliul local.
CP: Deci variaza foarte mult timpul pe care il acordati in functie de consiliile in care sunteti implicat.
MI: Ieri am fost de exemplu la o sedinta de consiliu de administratie la un liceu. S-a intamplat in ultima perioada sa mai fiu in astfel de [sedinte]. Si nu numai ei, si colegii care se implica.
CP: Dar de ce acum cand e vacanta?
MI: Se mai intampla. Nu neaparat este vacanta. Activitatea in scoli si licee inca se mai desfasoara. Ieri pe la 2 licee ar trebui sa merg. La rucareanu de exemplu, la liceul silvic, si acolo inteleg ca inca nu este vacanta din ce am discutat. deci abia astazi se intra in vacanta acolo. Deci nu s-a luat vacanta odata cu celelelte unitati de invatamant. Dar sunt de asemenea probleme care tin de luarea unei decizii si de chestiuni administrative care se mentin si pe perioada vacantei.
CP: Da, imbunatatirile se fac in vacanta banuiesc.
MI: Da, dar in special in timpul scolii atunci sunt sedinte mai dese, sa zic, ale consiliilor de administratie. Dar, nu stiu sa va raspund, in media eimi ia mai multe… nici nu stiu… in total poate ca intre problemele legate de diverse chestiuni administrative e posibil sa fie undeva intre 1 ora si 2 ore pe zi, asa ca o raportare la ceva, ca si preocupare.
CP: Foarte mult. In fiecare zi in medie?
MI: Nu, nu in fiecare zi. Da, in medie, este posibil sa fie asa ceva, ca estimare la modul general.
CP: E destul de mult.
MI: Exista situatii, exista zile, cel putin atunci cand exista sedinte de consiliu local, de plen. Urmeaza saptamana viitoare sa fie o sedinta de plen. si sedintele de comisii. Eu fac parte din 2 comisii, automat colo sunt cateva ore alocate, plus sedinta de plen, plus.. in sfarsit.. toate celelalte chestiuni de care va spuneam numai daca e sa iau in calcul… nu se intampla tot timpul si cateodata poate ca nu sunt… sau nu ajunge la timp invitatia sau convocarea mea ca si membru in consiliu de administratie de la o scoala sau alta. sau pur si simplu nu pot sa ajung pentru ca am alte prioritati in activitatea mea de baza de zi cu zi, sau sunt plecat sau alte chestii… dar de regula dati-va seama daca as participa la toate acele CA-uri din licee, daca se desfasoara sedintele cu o frecventa lunara cel putin, atuncea din start cate o ora si ceva, 1 ora jumate, 2 ore alocate pentru fiecare dintre ele, deja din start inseamna mai multe ore pe care daca ajungem sa le adunam cu restul de activitati ca si consilier local si in sfarsit alte analize pe care le mai facem. Si astazi am fost la primarie sa discut niste chestiuni legate de unul dintre licee, de liceul de informatica pentru care trebuie gasite niste solutii ca sa finctioneze pentru ca va intra in niste lucrari de reparatii si este foarte probabil sa nu se mai poata desfasura acolo, timp de un an si ceva, cursuri. Deci da, intra in niste lucrari de reabiltare si un an si cateva luni e posibil sa nu se mai poata tine acolo cursuei si trebuie gasite alternative. astfel am fost la primarie ca sa discut chestiunile astea sa vedem putin ce solutii gasim. Asta inseamna de fapt implicarea in activitatea…
CP: Cand nu mergeti la sednite primiti apoi rapoarte cu ce s-a intamplat ca sa fiti la curent.
MI: Depinde de natura sedintelor. Deasta spun ca fiecare din consilieri suntem implicati in mai multe si consilii de administratie, si sedinte legate de societatile care tin de municipiul brasov adica de consiliul local si de primarie. Si aicea e vorba de RAT, de TetKron, de RIAL, de… eu de exemplu sunt si in adunarea generala a actionarilor ca si reprezentant din consiliul local imprena cu un alt coleg suntem in AGA TetKron, ca sa nu mearga intreg consiliul local. Pentru ca pana la sfarsitul anului trecut, cand s-a luat aceasta hotarare, sau la inceputul anului asta, toti 27 de consilieri faceam parte integral ca si AGA TetKron. Adica mergeam la sedintele AGA TetKron si la fel si la RIAL. Eh, abia anul asta sa intrat pe o AGA restransa asa cum ar fi fost firesc sa se intample de mai demult a.i. cativa din CL facem parte si din AGA de la RIAL, de la TetKron si de la RAT. Pe de alta arte sunt societati, institutii care tin de municipiu si a caror activitate o facem din cand in cand ca si analiza imreuna cu societtaile respective. In primul rand inainte de adoparea bugetului si atunci sunt seidnte repetate care se tin de exemplu de catre comisia buget din care fac parte si acolo sunt sedinte succesive care se tot desfasoara si mai multe sedinte cu diverse … eu stiu,… institutii sau societati care sunt subordonate municipiului. Aicea e vorba de si de institurii de cultura: de teatrul Arlechino, Opera, Filarmonica, Teatrul Dramatic, in sfarsit deci componenta de cultura si unitatile de invatamant si eu stiu… directia de sport cu ceea ce inseamna imobilele administrate de municipiul Brasov. Vorbim de Sala Sporturilor, de Patinoarul Olimpic…
CP: Bazinul de inot?
MI: Si Bazinul de inot, da, si componente din Poiana Brasov. Acum avem centrul de….
CP: Poate stiti d-voastra, de ce nu se deschide sauna la Bazinul de inot?
MI: Nu stiu.
CP: Acum 2 ani tot intrebam si unul din raspunsurile pe care le-am primit a fost ca asteapta o hotarare a CL de cum va fi taxata sauna daca va taxata separat si cum se va implementa separarea de restul bazinului. A fost aceasta hotarare?
MI: Nu-mi aduc aminte sa fi fost, dar e posibil sa am eu o scapare. Nu-mi aduc aminte sa fi fost, dar daca este necesar atunci este posibil ca directia de sport sa o propuna ca si proiect si o analizam. Bineinteles analizam tarifele pe care le propun ei de la bun inceput fiind in cunostinta de cauza privind costurile si resursele necesare desfasurarii acelei activitati si putem eventual la randul nostru sa adaugam amendamente, sa stabilim alte tarife, in functie de situatie. Dar daca ajunge o asemenea initiativa atunci sigur ca o discutam si…
CP: Si initiativa ar trebui sa o faca directia …?
MI: Da, de regula initiativa o are cel care administreaza.
CP: Sunt interesat de momentul in care ati fost ales consilier pentru ca ma astept sa fi avut anumite planuri la inceput si apoi cand efectiv ati trecut la treaba sa vedeti ca de fapt sunt o gramada de alte lucruri la care nu v-ati gandit. Si iarasi ma gandesc ca in prima saptamana de cand ati inceput lucrul ca si consilier local ati observat foarte mult lucruri noi. Va mai amintiti daca ati fi vrut sa schimbati ceva atunci in felul care functioneaza CL, Primaria, relatia cu Primaria?
MI: Da. E ca in orice domeniu in care pornesti cu un oarecare entuziasm si iti dai seama ca de fat lucrurile snt mai complicate decat le estimezi initial. Da, sunt mai multe aspecte, pe fiecare dintre chestiunile de care ati vorbit. Si din pct de vedere administrativ, si dpdv al birocratiei si al modului de functionare a angrenajelor. Bun, sunt unele situatii pe care nu ai cu sa le schimbi. Sun anumite termene, sunt situatii in care nu se pot lua decii numai de catre administratia locala ci eventual pot fi si avizele si punctele de vedere ale altor institutii. Deci multe sunt intr-o interdependenta si de multe ori nu ai posibilitatea sa decizi, sa-ti impui punctul de vedere, pe de alta parte ne supunem si regulii democratice ca deciziile sa se adopte printr-o majoritate de puncte de vedere, de voturi… Dar, de asta spun ca da, incepi, te gandesti initial ca o sa schimbi, ca nu o sa lasi lucrurile asa, cum au functionat pana atunci, ca pot fi imbunatatite.. da, din punctul meu de vedere unele dintre chestiuni s-au imbunatatit. Am avut de-a lungul timpului interpelari si … de executiv in sensul ca am solicitat ca unele chestiuni sa fie imbunatatite ca si performanta, da, au fost situatii si intr-o oarecare masura pot sa spun ca lucrurile s-au imbunatatit treptat, dar ideea este ca nu poti sa nu tii cont de faptul ca lucrezi cu oameni, oamenii la randul lor sunt…bun… in unele situatii sint insuficienti ca si numar, ca si organigrama, in anumite situatii poate au alte probleme, sau poate sunt dezamagiti sau poate au intrat intr-o zona in care au diverse griji, temeri, retineri si poate ca isi impun singuri niste limitari in urma unor eveniment poate mediatizate si isi impun singuri niste limitari pe care in mod normal n-ar trebui sa si le impuna, dar pur si simplu grija in anumite situatii poate exagerata de a-si anuma responsabilitati poate sa duca la anomalii in procesul respectiv.

Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2024 Adopta un consilier
top