Serban SOVAIALA

Date despre consilier

Partid: INDEPENDENT

Mandat: 2016 – 2020

Program audiente: conform întelegerii

Contact: 0722 274 737, serbanicus@gmail.com

 

 

Interviu

 1. Cine sunteti dumneavoastra?

V-ati dorit dintotdeauna să va implicați in politica?

Nu mi-am pus problema in tinerețe, pentru ca in vremea aceea insemna politica comunista. În 88 am aflat ca un profesor mi-a facut cerere sa intru in partid. Intr-o prima faza, am mers cu valul ca nu stiam ce sa fac, a venit sedinta de primire unde a iesit un scandal monstru. Nu m-au primit in partid. Viitorul meu parea sumbru, dar noroc ca a venit revolutia.

 

Chiar daca nu ii placea, a realizat ca potitica intra in toate aspectele vietii si ca nu exista scapare de ea.

 

M-am inscris in PNL, am activat 10 ani pana am ajuns secretarul organizatiei municipale.In 2014 am iesit din PNL, dar PDL a cam distrus tara zdravan. Ca membru al PNL tot timpul ziceam, ei sunt aia rai si cand a venit unirea, nu as fi putut ramane din punct de vedere moral. …

 

Brasovean, nascut, crescut. Am facut liceul la Saguna, facultatea la Transilvania Autovehicule rutiere. Terminat in 90, apoi am facut si Dreptul la zi tot la Transilvania.

In 91 mi-am facut o firma care exista si acum. La un momendat eram singurul din tara in domeniul nostru de activitate. Am inchis activitatea, dar am ramas cu bunuri care le-am inchiriat. Din 2001 am deschis o firma care e nr 1 in tara la asa ceva. Ne ocupam cu instalatiile de inzapezit partiile. …

 

 1. La al catelea mandat sunteti in Consiliul Local Brasov?

Sunteti la primul mandat?

Si probabil la si singurul. Mi-a fost forte greu sa adun cele 2500 de semnaturi sa ajung in consiliul local.

Afirma ca nu a candidat sa ajunga consilier, ci sa lase un model de urmat.

Daca nu reusesc sa fac nimic bun (implica ca se retrage)… totusi reusesc sa blochez unele prostii. Cele pe care le gasesc, ca nu le gasesc chiar pe toate.

 

 1. Ce proiect local care doreați/ doriți să il susțineti v-a determinat să candidați pentru funcția de consilier local?

Nu. Ar fi naiv sa imi inchipui ca eu independent fiind pot genera un proiect. Masina de vot toaca tot.

Afirma ca cere mai multa rigurozitate, mai multa seriozitate. Pentru ca e un prim pas de la care se poate construi.

Afirma ca pozitia lui are deja efecte.  Ex la o ședinta Tetkron. A auzit pe cei deja in sala, inainte sa intre: Hai sa o rezolvam pe asta ca iar se enerveaza Sovaiala. Deci vocea mea e auzita. Exista efecte.

 

 1. Care a fost platforma politica a partidului dumneavoastra la alegerile din 2016? Ne puteti da informatii? Ce proiecte locale sunteti mandru să le fi susținut, chiar daca nu au avut succes în plen?

 1. Este activitatea de consilier local ceea ce va asteptați să fie?

Nu. Ma asteptam ca lucrurile sa fie tratate mult mai serios si mai temeinic., Sa exista niste dezbateri reale. Si stiti ce ma mai asteptam sa aud? Sa aud si eu odata in consiliul local exprimat „interesul comunitatii”.

Nu v-ati aliat cu nici un partid?

Fac politica bunului simt. Alaturi de mine mai sunt cei de la FDGR care au pozitii similare, desi din pacate dl Macedonschi are o atitudine pompoasa si i-a determinat pe ceilalti sa il ia in deradere. Dar pozitiile amandorura sunt de bun simt.

Mai afirma ca o apreciaza pe Alina Donosa care, din perceptia lui are o atitudine dezinteresata, pentru comunitate.. Totodata afirma ca si in celelate partide exista persoane de bun simt, chiar si dl Barabasz este mentionat, fiind o persoana care o cunoaste si o apreciaza de mult timp.

Totusi afirma ca ar exista greutati mari in a propune un proiect in calitate de independent. Deoarece disciplina de partid este maxima, daca votezi contra sefului de partid, te da afara din partid si pierzi si locul din consiliu. Aceasta lege distruge exprimarea personala a consilieriulor locali inregimentati politic.

 

 1. Cum decurge o sedinta a unei comisii de specialitate? Aveti posibilitatea de a analiza documentele inainte?

Experienta mea personala.Cand s-au facut comisiile de specialitate, in ideea de a ma atrage de partea lor am ajuns presedinte al comisiei 7 (relatii externe, proiecte europene, dar nu am inteles exact ce)..

Cele legate de buget trec la toate comisiile. Din pacate, restul punctelor, cele care nu au legatura cu bugetul, pe anumite criterii, merg unele la 3 comisii, unele 4 etc.

Comisia 7 are cele cu bugetul, daca sunt cetateni de onoare, daca sunt activitati externe ajung la comisia 7.

In mod normal legea cerere sa le avem cu 5 zile inainte. Eu ca si consilier local, nu ma opreste nimeni sa ma uit pe toate docuemntele pentru sedinta, numai ca acelea le vad cu 1 hai 2 zile inainte de sedinta, daca insisti.

Este posibil ca la comisii sa primeasca doar partial documentele si ele sunt destul de greu de inteles, desi dumnealui a lucrat in privat si mai pricepe ceva..

De exemplu a votat contra bvugetului propus pentru renovarea fostului Bancorex, pentru ca si-a dat seama ca suma era mult umflata.

 

 1. Comunicați des cu cetățenii, alții decât membrii ai partidului? Aveți des întâlniri cu simpatizanții dumneavoastră?

Nu a fost contactat de votanti. A fost votat de aproximativ 4000 de persoane dar nimeni nu l0a contactat in calitate de votant.

Are activitate in media locala dar pozitia lui e mai putin ascultata in Consiliul Local.

 

 1. Ce asteptări aveți de la cetățeni?

Are o singura asteptare. Sa se gandeasca mai bine cum voteaza.

Atat timp cat in fruntea administratiei locale, judetene si nationale, nu trimitem oameni bine pregatiti in meseria lor, cu cv-uri bine documentate si reale, dar mai ales sa isi iubeasca tara, judetul, orasul.

Sa se duca acolo pentru ca vor sa faca treaba. Atat timp cat trimitem in continuare oameni slab pregatiti..

Am ajuns sa acceptam oameni necinstiti sau proiecte umflate numai sa se faca ceva. Din pacate oamenii il voteaza pe ala care fura dar si face. In momentul ala ne-am dat singuri in cap.

….

 1. Ce așteptări credeți că au cetățenii de la dumneavoastră?

Foarte multe, sunt convins.

Cetatenii vor ca Primarul sa le rezolve lucruri. Ei pot crea conditii doar.

Dar e dreptul lor sa aiba asteptari…. Mi-am asumat.

 

 1. Ce credeți că v-ar ajuta să comunicați mai bine cu ei?

M-ar ajuta o mass media care sa nu fie aservita politic.

In Brasov exista 5 televiziuni si toate 5 sunt inregimentate politc. Dca nu faci parte din partidul ala, nu ajungi acolo. Deci cetateanu nu aude ce ai de zis. Afirma ca a avut noroc si a ajus la cateva emisiuni dar putine.

Exista o singura publicatie care imi publica articolele saptamanal. Gazeta Brasovului. Nu pot spune ca sunt 100% de acord cu pozitiile lor dar sunt singurii care ma publica. \

Mai are un blog dar nu stie exact cine il citeste.

 

 1. Ce ați modifica dacă ați putea în relația dintre Consiliul Local și Primăria Brașov?

Primarul trebuie sa execute Hotararile de Consiliu Local. Dar aceste HCL –uri sunt deja luate in afara CL , in zona Primarului, intra in consiliu doar pentru aparenta de legalitate. Consilierii nu au reusit pana in prezent sa impuna o HCL Primarului, sa o execute cum zice legea.

Validam sau unii invalidam prin vot, dar ma rog, mecanismul de vot …morisca merge, pentru ca ei au majoritatea si nu ii deranjeaza abtinerea.

As schimba in primul rand respectul intre cele doua institutii. Lucrul asta nu se poate face atat timp cat primar este Dl Scripcaru. Nu il critic neaparat, dar dupa ce ai fost apropape 16 ani primar, e foarte greu sa zici, ia spuneti-mi voi ce sa fac, cei 27, vreo 15 la primul mandat.Orice om dupa atatia ani ajunge la punctul in care stie mai multe ca si consiliul local si inevitabil baga pe gat Consiliului Local.

..

12.Considerați oportun un program de internship politic pe lângă consiliul local? (Sa aveti un intern la dispoziție cu care să comunicați si care să vă ajute în comunicarea cu alegătorii și în activitatea dvs de consilier local?)

Cred ca ideea ar putea fi foarte buna.

Sigur m-ar ajuta chiar si acum. Din pacate activitatea aconsilierilor este cvasi inexistenta..Daca le dati un intern pe langa ei ar vedea ca consilierul nu prea face nimic.

Dar consilierul are anumite obigatii

Are: sa participe la sedinte, sa studieze documentele si sa le voteze. Restul sunt mai mult obligatii morale.

 

13.Ați fi dispus să participați la ore de educațiue civică în școli de tipul: 5 minute pentru democrație? În cadrul lor se poate prezenta importanța consiliului local, relația dintre primărie, consiliu local, consiliu județean etc. Promovarea CL ca instiutuție fundamentala pentru democrația locala.

Categoric da. Fara nici o discutie.

Daca as ajunge in pozitia visata, sa luam copii de la socala gimnaziala sa ii invatam ..ce face CL, ce face Primarul, ce face Consiliul Judetean,  Parlamentul, Presedintele, ce face Justitia, ce face Presa ca a 4a putere. Sa intelegem cu totii si sa stim daca traim prost, de ce traim prost.

Cultura politica a populatiei sufera. E inexistenta.

Avem foarte multe forme dar fara fond.

 

 1. Credeți că aveți nevoie de instruire pentru comunicare pe social media sau comunicare live tv ?

Cu stiguranta o instruire mi-ar prinde bine. Tot ce fac este empiric aici. Am facut un curs de retorica si comunicare la Drept. Va puteti inchipui ca examenul a fost grila?

….

Eu sunt intr-o pozitie in care pot spune ce vreau. Nu sunt inregimentat politc. Daca am spus o prostie si nu e adevarata, imi cer scuze. Mai exista si justitia.

 

Sloganul lui: Votati un ghimpe in coasta lor. Si face acest lucru.

 

 1. Ce asteptări aveti de la aceasta colaborare?

 

Nu am nici o asteptare pentru ca nu e clar cum vedeti dvs. situatia.

Sa stati cu ochii pe mine si daca fac prostii sa ma trageti de maneca. Va garantez ca nu fac prostii cu intentie dar pot fi prost, neinformat.

Sunt deschis la orice. Ma astept sa stati cu ochii pe ceilalti. Sa ii determinati sa fie mai seriosi in activitatea lor. Ma astept sa faceti educatie civica….

Speranta exprimata este sa fie facute lucruri pentru comunitate. Afirma ca va sprijini lucrurile bune pentru comunitate chiar daca sunt propunse de dusmanul personal.

Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2022 Adopta un consilier
top