Sergiu CHIFU

Date despre consilier

Partid: PNL

Mandat: 2016 – 2020

Program audiente: Prima si a treia miercuri a lunii: 18:00 – 20:00, Str. Brazilor nr. 43

Contact: 0733 553 333, consilierlocal_noua.darste@yahoo.com

 

Interviu

 

 1. Cine sunteți dumneavoastră?

Chifu Sergiu-Marian – stabilit de 22 de ani în Brașov, căsătorit, tată a doi copii, consilier local ales pe listele PNL Brașov, responsabil în momentul de față pentru zona Noua – Dârste. De profesie jurist, este licențiat în drept; dar și absolvent al Academiei de Poliţie din Bucureşti.

Nu a profesat în domeniul în care s-a specializat (juridic), în schimb s-a implicat cu succes în afacerile familiei, cu produse avicole – firma ajungând în anul 2008 al doilea mare distribuitor de produse avicole (ouă, carne de pui congelată și refrigerată) din România.

 

V-ati dorit dintotdeauna să va implicați in politica?

Nu a cochetat cu politica, însă i-a plăcut întotdeauna să discute cu oamenii, cu angajații avuți în cadrul companiei, să asculte problemele acestora și să identifice modalități de rezolvare. În acest fel, implicarea în politică a fost o provocare și un mod de a afla răspuns la întrebarea cum poate rezolva problemele întâlnite.

De Brașov, dar mai ales de cartierul Noua, s-a atașat încă din tinerețe, aspect ce a dus și la decizia de a se stabili în această zonă; în cei peste 20 de ani de când locuiește în Brașov, a fost martor al schimbărilor remarcabile din oraș, inclusiv a cunoscut fiecare etapă de dezvoltare a cartierului Noua/Dârste.

 

 1. La al câtelea mandat sunteți în Consiliul Local Brașov?

La al 2-lea mandat (consilier local din anul 2012, din partea Partidului Naţional Liberal).

 

 1. Ce proiect local care doreați/ doriți să îl susțineți v-a determinat să candidați pentru funcția de consilier local?

Proiectul local ce l-a determinat să candideze pentru funcția de consilier local pe domnul Chifu a fost și a rămas dezvoltarea carierului Noua, respectiv zona Noua-Dârste, ce a devenit după cum s-a exprimat dumnealui „Un oraș mic într-un oraș mare”.

De când s-a stabilit în Brașov, domnul consilier a observat modul în care a evoluat orașul și cum s-a schimbat în bine cartierul Noua/Dârste. Zona Noua avea în perioada 1998-2000 o reputație de cartier rău famat, cu zone periculoase, fiind evitat de multe persoane. Pe parcursul anilor, Brașovul s-a transformarea în cel mai frumos oraș din țară, iar zona Noua-Dârste a evoluat odată cu el, iar în prezent se poate lăuda cu o infrastructură foarte bună (de comunicații, de transport energie electrică, dar și rutieră – tronsonul numit „ocolitoarea mică”), cu instituții care sunt aproape de cetățeni (Poliția Locală, Secția 4 Poliție Brașov), cu unități de învățământ de masă (Școala Generală nr. 9 cu două corpuri, 2 grădinițe, 2 creșe), 2 Biserici și un cimitir, cu zone comerciale (magazine), cu zone de agrement și relaxare (Grădina Zoologică Brașov, Agrement Parcul Noua și Zona picnic).

 1. Care a fost platforma politică a partidului dumneavoastra la alegerile din 2016? Ne puteți da informații? Ce proiecte locale sunteți mandru să le fi susținut, chiar daca nu au avut succes în plen?

Platforma politică la alegerile din 2016 a fost cea făcută public de PNL. Orice decizie care influențează modul de dezvoltare al orașului Brașov este supusă votului în Consiliul Local Brașov, consilierii locali PNL având majoritatea la nivel de Brașov.

Începând din anul 2012, este responsabil pentru zona Noua – Dârste, fiind foarte mându de modul în care s-a dezvoltat cartierul Noua/Dârste, ca dovadă numărul mare de investiții din zonă. Proiectele finalizate în ultima perioada au fost cele privind ocolitoarea Brașovului, extinderea Grădinii Zoologice Brașov, dezvoltarea rețelei unităților de învățământ.

Transformarea zonei poate fi rezumată la expresia „din <<Cenușăreasa>> Brașovului, cartierul a ajuns o prințesă”.

 

 1. Este activitatea de consilier local ceea ce vă așteptați să fie?

Da. Cu aparatul Primarului comunicarea este foarte bună, fiind bazată pe încredere și pe o calitate ridicată a acțiunilor/proiectelor propuse pentru dezvoltarea orașului/cartierelor. În momentul de față, în cartierul Noua/Dârste, nu sunt probleme vizavi de locurile de joacă, iluminatul public stradal, asfaltarea străzilor.

 

 1. Cum decurge o ședință a unei comisii de specialitate? Aveți posibilitatea de a analiza documentele înainte?

Corespunzător legislației existente. Da, documentele sunt puse la dispoziție pentru analiză.

 

 1. Comunicați des cu cetățenii, alții decât membrii ai partidului? Aveți des întâlniri cu simpatizanții dumneavoastră?

„Doar cei care comunică pot identifica soluții și rezolva problemele existente.”

Da, domnul consilier întreprinde o serie de acțiuni și evenimente adresate locuitorilor din zona Noua/Dârste (exemple date: Curățenia de Primăvară, Gospodarul Anului, acțiuni la Căminul pentru Persoane Vârstnice Brașov, acțiuni de 1 Iunie – Ziua Copilului). Inițiativele beneficiază de suportul membrilor organizației PNL Noua/Dârste.

Contează foarte mult prezența consilierului local în cartier și discuțiile avute cu cetățenii. De asemenea, pe lângă discuțiile/întâlnirile cu cetățenii cartierului, sunt întâlniri cu președinții asociaților de proprietari, cât și cu alți reprezentanți ai sectorului public și privat ce își derulează activitatea în cartier.

Programul de audiențe este afișat pe pagina publică de Facebook gestionată de domul consilier local Chifu (https://www.facebook.com/chifusergiu/). Biroul își are sediul pe strada Brazilor nr. 43 (Brașov), programul de audiențe fiind din luna septembrie până în luna iulie (în prima și a treia miercuri din lună, între orele 18:00-20:00); programarea în audiență putând fi făcută telefonic sau prin e-mail.

Reprezentanții biroului din cartier sunt un suport important pentru activitatea consilierului local, ei discută și centralizează problemele cu care se confruntă cetățenii în cartier; peste 80% din timpul aferent activității de consilier local este alocat întâlnirilor directe cu cetățenii.

 

 1. Ce așteptări aveți de la cetățeni?

„Schimbarea depinde de implicarea fiecăruia dintre noi în viața comunității.”

Așteptările sunt legate de o informare mai bună, și, mai ales, de prezența simțului civic. Contează foarte multe implicarea cetățeanului în viața comunității, mai ales că identificarea anumitelor soluții depind de el, inclusiv în a da un exemplu personal celor din jur (fie că este legat de menținerea curățeniei spațiului public, fie de protejarea obiectelor de pe domeniul public).

 

 1. Ce așteptări credeți că au cetățenii de la dumneavoastră?

Cetățenii au multe așteptări de la un consilier local, unele fiind legate de rezolvarea chiar a unor probleme personale. În activitatea derulată contează să îți placă să discuți cu cetățenii, iar un avantaj este ca ei să te cunoască deja.

 

 1. Ce credeți că v-ar ajuta să comunicați mai bine cu ei?

Oamenii au înțeles că lupta dusă a fost și este pentru ei, iar proiectele realizate sunt pentru cartierul Noua și zona Noua-Dârste. Lucrurile făcute bine au contribuit la o comunicare mai bună și o apropiere față de cetățeni.

 

 1. Ce ați modifica dacă ați putea în relația dintre Consiliul Local și Primăria Brașov?

Există dialog și comunicare cu aparatul Primarului, respectiv cu toți colegii din Consiliul Local, culoarea politică nu trebuie să fie legată de interesele orașului (a fi înțelegător cu cel de lângă tine nu te costă nimic); în definitiv, „o mână de oameni” reprezintă interesele cetățenilor, iar tot ceea ce fac ei trebuie să fie în interesul locuitorilor orașului.

 

12.Considerați oportun un program de internship politic pe lângă consiliul local? (Sa aveti un intern la dispoziție cu care să comunicați si care să vă ajute în comunicarea cu alegătorii și în activitatea dvs de consilier local?)

În momentul de față există o echipă formată, inclusiv un secretar în cadrul Biroului din cartierul Noua/Dârste.

 

13.Ați fi dispus să participați la ore de educație civică în școli de tipul: 5 minute pentru democrație? În cadrul lor se poate prezenta importanța consiliului local, relația dintre primărie, consiliu local, consiliu județean etc. Promovarea CL ca instiutuție fundamentala pentru democrația locala.

Da, având doi copii, dl. consilier consideră că orele de educație civică sunt o modalitate de asigurarea a transparenței activității derulate și a informării corecte pentru un altfel de viitor, promovând dialogul onest.

 

 1. Credeți că aveți nevoie de instruire pentru comunicare pe social media sau comunicare live tv ?

Da, acest aspect fiind foarte util pentru promovarea cărții de vizită – cartierul Noua/Dârste, Brașov.

 

 1. Ce asteptări aveți de la aceasta colaborare?

Transparență în activitatea fiecăruia dintre noi

 

Realizat în Municipiul Brașov, 17 august 2017

Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2022 Adopta un consilier
top